جستجو کردن
بستن این جعبه جستجو.

قفل برقی

داشتن امنیت در تمام زمینه ها همیشه یکی از دغدغه های مهم بشر بوده که برای ایجاد و حفظ آن تلاش‌های زیادی انجام گرفته است. امروزه هم حس نیاز به امنیت نسبت به گذشته با پیشرفت تکنولوژی و افزایش راه‌های سرقت بیشتر شده است.

یکی از بخش‌هایی که نیاز به امنیت قابل توجهی دارد مجتمع های مسکونی و تجاری می‌باشد. هم‌چنین با افزایش جمعیت و تعداد ساختمان‌ها، توجه ویژه ای به این بخش از امنیت صورت گرفته است.

در زمان‌های گذشته افراد برای ایجاد امنیت برای ساختمان‌ها و محل سکونت خود از قفل های ساده و دستی استفاده می‌کردند که امروزه گستره‌ی استفاده از این ابزار آلات وسعت یافته و مدل‌های جدیدتر با تکنولوژی روز مورد استفاده قرار می‌گیرند.

تاریخچه قفل

به طور کلی در زمان‌های گذشته به وسیله‌هایی که به طور مکانیکی به وسایل افراد متصل می‌شدند و از آن‌ها محافظت می‌کردند قفل نام می‌دادند.

در ابتدا وسایلی مانند طناب و پارچه را به‌ حالت قلاب به وسایل خود می‌بستند تا به نوعی امنیت لازم را ایجاد کنند. اولین قفل چوبی که به‌ عنوان نسل اول قفل‌ها شناخته شد، در قرن 18 میلادی ساخته شده بود. در نسل‌های بعد به مرور زمان از فلزات برای ساخت اقلامی تحت عنوان و کارکرد قفل استفاده می‌کردند.

با ظهور قفل‌های مکانیکی، کلید هم به یکی از ملزومات بشر اضافه شد. اوایل ظهور قفل‌های مکانیکی فلزی برای باز کردن قفل‌ها از چند کلید استفاده می‌شد که به مرور زمان تعداد کلید ها، شکل و اندازه‌ی آن‌ها تغییر پیدا کرد تا حمل و نگهداری قفل و کلید راحت‌تر شود.

معرفی قفل برقی

قفل‌های برقی انواعی از قفل‌ها هستند که با الکتریسیته کار می‌کنند. قفل‌های برقی در دو حالت مستقل و یا به‌عنوان بخشی از یک سامانه امنیتی (سیستم کنترل تردد) کار می‌کنند. قفل‌های برقی قابلیت کنترل از راه دور را دارند و به اصطلاح ریموت‌دار می‌باشند. قفل‌های برقی ایمنی خوبی نسبت به قفل‌های پیشین خود مثل قفل‌های زنجیری دارند و مشکلات متعدد ناشی از عدم کاربردی بودن قفل‌های قبلی را تا حدود زیادی برطرف کرده‌اند.

قفل‌های برقی به‌طور معمول بیشتر بر روی درب پارکینگ‌ها نصب می شوند. درب پارکینگ حتی با وجود قفل بودن آن با اعمال فشار، باز شده و اجازه‌ی ورود به افراد متفرقه را می‌دهد اما با نصب قفل‌های برقی روی درب پارکینگ و ورودی‌ اصلی ساختمان‌ها، مشکلات ناشی از ضعف قفل‌های زنجیری برطرف شده است.

قفل‌های برقی نسبت به سایر قفل‌ها طول عمر بیشتری دارند و امنیت خوبی را ایجاد می‌کنند و هم‌چنین دسترسی این قفل‌ها برای کودکان دشوار است.

قفل‌های برقی (الکترونیکی) بنابر میزان امنیت یا طریقه عملکرد در شرایط مختلف طیف وسیعی را شامل می شوند.

محل نصب قفل برقی (الکتریکی)

قفل برقی (الکتریکی) می‌تواند داخل درب به‌طور مخفی و یا روی درب نصب شوند.

قفل برقی (الکتریکی) شفتی به‌صورت توکار و در داخل درب نصب می‌شود. قفل برقی زبانه دار، قفل برقی کلونی، قفل برقی کله گاوی (لاکپشتی) و قفل برقی فشاری همگی از نوع قفل برقی توکار هستند.

انواع قفل برقی

قفل‌های برقی بر اساس ظاهر و نحوه‌ی عملکرد به انواع مختلفی تقسیم می‌شوند. شما در تهیه‌ی قفل برقی (الکتریکی) ابتدا نیاز و هدف خود را از خرید قفل برقی تعیین کرده و سپس بر اساس مطابقت بیشتر هرکدام از محصول‌ها با خواسته‌ی شما خرید خود را انجام می‌دهید.

  • قفل برقی (الکتریکی) مغناطیسی
  • قفل برقی (الکتریکی) شفتی
  • قفل برقی (الکتریکی) زبانه دار
  • قفل برقی (الکتریکی) کلونی
  • قفل برقی (الکتریکی) کله‌گاوی
  • قفل برقی (الکتریکی) فشاری

نحوه کار انواع قفل برقی

قفل برقی (الکتریکی) مغناطیسی: در این نوع از قفل برقی روی هر دو قطعه ی قفل یک صفحه‌ی مغناطیسی وجود دارد که با اتصال قفل به الکتریسیته و اعمال جریان الکتریکی میدان مغناطیسی بین دو صفحه‌ی قفل ایجاد شده و باعث قفل شدن درب می‌شود. در قفل برقی مغناطیسی با قطع شدن جریان الکتریکی قفل به سبب از بین رفتن میدان مغناطیسی بین دو صفحه قفل باز می‌شود.

قفل برقی مگنتی (مغناطیسی) برای انواع درب‌های شیشه‌ای سکوریت میرال و درب‌های بدون قاب استفاده می‌شود. در قفل برقی مگنتی اتصال دو قطعه‌ی قفل و بسته شدن درب به‌وسیله‌ی جریان مغناطیسی بین آن‌هاست و احتیاجی به پیچ و مهره برای نصب روی در نیست.

قفل برقی (الکتریکی) شفتی : قفل برقی شفتی از متداول‌ترین و ارزان‌ترین قفل‌های برقی نصب شده روی درب‌ها می‌باشند. این قفل‌ها به‌طور پیش‌فرض روی درب‌ها نصب می‌شوند و در صورت نیاز می‌توانند تعویض شوند.

قفل برقی شفتی قابلیت این را دارند که به‌عنوان بخشی از سیستم کنترل تردد استفاده شوند. قفل برقی شفتی قابل استفاده به هر دو صورت توکار و روکار می‌باشد.

قفل برقی (الکتریکی) زبانه دار : معمول‌ترین و ساده‌ترین قفل‌ها که بر روی بسیاری از ساختمان‌های قدیمی نصب می‌باشد از نوع قفل برقی (الکتریکی) زبانه دار است. قفل برقی زبانه دار ساختار و عملکرد ساده ای دارد بدین صورت که ضامن قفل توسط یک اهرم کشیده شده و از غلاف در می‌آید و درب باز می‌شود. هنگام بسته شدن درب نیز با رها کردن اهرم ضامن به جای خود یعنی غلاف برگشته و در قفل می‌شود.

مشکل اساسی قفل برقی زبانه دار امنیت پایین آن‌هاست. به طوری که بسیار دیده شده درب با اعمال فشار نه چندان زیاد به راحتی باز می‌شود.

قفل برقی (الکتریکی) کلونی : قفل برقی کلونی ساختاری تقریبا مشابه با قفل برقی زبانه دارد دارد اما برخلاف قفل برقی زبانه دار با فشار مکانیکی و یا در اثر برخورد قفل باز نمی‌شود اما احتیاج به مراقبت زیاد و دقیق دارد تا به‌خوبی عمل کند. درصورت خرابی و به مشکل خوردن لولای درب قفل عملکرد خود را از دست می‌دهد.

قفل برقی (الکتریکی) کله‌گاوی : قفل برقی کله گاوی یا قفل برقی لاکپشتی توسط یک کلید و مدار الکتریکی کنترل می‌شود و مانند قفل‌ برقی زبانه دار و قفل برقی کلونی تنها با ایجاد یک فشار به اهرم نگهدارنده‌ی چفت قفل باز نمی‌شود و به همین جهت امنیت بیشتری دارند.

قفل برقی کله گاوی (قفل برقی لاکپشتی) برای ساختمان‌ های مسکونی و درب هایی که جک آرام‌بند دارند، مناسب است.

 قفل برقی (الکتریکی) فشاری : قفل برقی فشاری فقط از داخل ساختمان روی درب‌های خروجی اضطراری قرار می‌گیرند.

در ساختمان‌هایی که درب مخصوص خروج اضطراری دارند قفل برقی فشاری روی آن‌ها نصب می‌شود که در صورت وقوع حادثه و ایجاد شرایط اضطرار افراد داخل ساختمان قفل درب را با اعمال فشار باز کنند و عمل تخلیه‌ی ساختمان انجام گیرد.

به‌طور کلی بعد از نصب قفل‌های برقی (الکتریکی) نیاز به انجام کار دیگری نمی‌باشد. تنها لازم است که با توجه به توضیحات بخش نحوه کار انواع قفل برقی با چگونگی کار و عملکرد صحیح هر کدام آشنا باشیم. در نتیجه شما برای استفاده از قفل برقی (الکتریکی) نیاز به مهارت و دانش فنی خاصی ندارید.

مزایای استفاده از قفل برقی

  • قفل برقی قابلیت کنترل از راه دور به‌وسیله ریموت را دارد
  • قفل برقی امنیت خوبی را برای ساختمان ایجاد می‌کند
  • محدود کردن دسترسی کودکان به باز کردن قفل
  • مقاومت زیاد در برابر اعمال فشار خارجی
  • قابل نصب به‌صورت مخفی داخل درب

قفل برقی fail safe و fail secure چیست

قفل‌های برقی به طور کلی در دو دسته‌ی fail safe و fail secure قرار می‌گیرند. قفل برقی fail safe در هنگام وصل بودن برق با ایجاد میدان مغناطیسی بین دو قطعه‌ی فلزی خود درب را بسته نگه می‌دارد اما با قطع برق و از بین رفتن میدان مغناطیسی درب باز می‌شود که این قفل‌ها برای درب‌های ورودی بیشتر به کار برده می‌شوند تا در مواقع اضطرار و قطع برق خروج افراد از ساختمان بدون مشکل انجام شود. با قطع برق شفتی قفل برقی fail safe رها شده و قفل باز می‌شود.

به‌طور مثال در مواقعی که الارم خطر و هشدار در ساختمان و مرکزی روشن می‌شود به دنبال آن معمولا برق کل ساختمان قطع می‌شود. در اینصورت اگر قفل برقی درب‌های ساختمان از نوع fail safe نباشد قفل‌ها باز نشده و افراد در ساختمان محبوس می‌شوند.

از این رو قفل‌ برقی fail safe برای امنیت جانی در ورودی‌های اصلی ساختمان‌ها به کار برده می‌شوند.

مزایای قفل برقی fail safe

  • باز بودن درب ساختمان برای خروج در مواقع اضطراری
  • حفظ جان افراد ساختمان

معایب قفل fail safe

  • با قطع برق تمامی درب‌های ساختمان باز شده و محدودیت دسترسی برداشته می‌شود.
  • تمامی خروجی‌ها با قطع برق و یا فعال شدن زنگ خطر باز می‌شود.
  • با قطع لحظه‌ای برق میدان مغناطیسی از بین رفته و درب باز می‌شود.

قفل برقی fail secure با هدف ایجاد امنیت مالی بیشتر برای ساختمان‌ها با قطع برق همچنان بسته نگه داشته شده و این نوع قفل عموما برای درب‌های اصلی که امنیت بیشتری لازم دارند به کار برده می‌شوند.

در قفل برقی fail secure برخلاف قفل برقی fail safe میدان مغناطیسی باعث قفل شدن درب نمی‌شود بلکه جریان الکتریسیته ورودی به قفل باعث بسته نگه داشتن قفل و در نتیجه درب می‌شود.در این نوع قفل محدودیت ورود افراد به بعضی از نقاط ساختمان حتی بعد از قطع جریان الکتریکی هم هم‌چنان باقی می‌ماند.

مزایای قفل برقی fail secure

  • به هنگام قطعی برق قفل باز نمی‌شود.
  • قطع لحظه ای برق موجب باز شدن قفل نمی‌شود

معایب قفل برقی fail secure

  • محبوس شدن افراد در ساختمان به هنگام قطع برق و یا فعال شدن زنگ هشدار

برای انتخاب قفل برقی (الکتریکی) مناسب باید نکات زیر را بررسی کرد تا به بهترین انتخاب برسیم:

  • عملکرد کدهای امنیتی ساختمان در زمان قطع و وصل برق به چه صورت است.
  • امنیت کل ساختمان و واحدهای کوچکتر در چه بازه‌ای باید حفظ شود
  • مسیر خروج اضطراری ساختمان به چه صورت است

براکت چیست و چه کاربردی دارد

براکت یکی از تجهیزاتی است که در قفل برقی (الکتریکی) مغناطیسی یا مگنتی به کار برده می‌شود.

وظیفه‌ی براکت نگه‌داشتن قفل روی درب و کمک به کارکرد صحیح آن است. براکت ها روی انواع درب‌های چوبی و شیشه‌ای قابل نصب هستند و باید آن‌ها را به یک جریان الکتریکی وصل کنیم. براکت ها در اندازه های متفاوت و با ولتاژهای متغیر کار می‌کنند.

قفل‌های برقی (الکتریکی) مگنتی یا مغناطیسی به سبب تنوع در طراحی و ساخت با توجه به تنوع شکل ظاهری ‌درب‌ ها عملکردهای متفاوتی دارند که افراد قبل از خرید باید نیازهای خود را کامل در نظر گرفته و بعد اقدام به خرید کنند.

یکی از معتبرترین شرکت‌های تولیدکننده‌ی قفل برقی (الکتریکی) در دنیا شرکت پگاسوس (pegasous) تایوان می‌باشد که شرکت فرافن سامانه آسیا نمایندگی انحصاری شرکت پگاسوس تایوان در ایران می‌باشد.

نمونه‌هایی از قفل‌های ساخت شرکت پگاسوس تایوان که در شرکت فرافن سامانه آسیا (نماینده انحصاری پگاسوس تایوان) موجود می‌باشد را در زیر مشاهده می‌کنید:

 

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *